• Neem contact met ons opNeem contact met ons op

Hoeveel mensen spreken nederlands

Gegevens
Gemaakt door: 13.01.2021
Auteur: Erva
Bekeken: 493

Evaluatie:  5 / 5

Star is actief
 

In werd er buiten het Nederlandstalig grondgebied in veertig landen aan ruim universiteiten door zo'n vijfhonderd docenten Nederlands gedoceerd aan ruim tienduizend studenten, Duitsland voorop met dertig vakgroepen, gevolgd door de Verenigde Staten van Amerika en Frankrijk met 20 universiteiten. Om de geschreven Nederlandse standaardtaal tot een dagelijkse omgangstaal te maken moest, met de school als basis, uitbreiding ontstaan van de taalgebruikfuncties.

Zie Nederlandse taalmonument voor het hoofdartikel over dit onderwerp. In Indonesië, dat tot een kolonie was van Nederland, spreken sommige ouderen nog Nederlands. De gesproken taal van de hogere standen ging zich pas langzamerhand naar deze nieuwe standaardtaal richten, althans in de noordelijke Nederlanden en het eerst in Holland.

Het is een norm, die wordt uitgedragen door leraren en taaladviseurs. Kaapstad heeft met bijna 1,2 miljoen Afrikaanstaligen de grootste stedelijke gemeenschap van het taalgebied binnen haar grenzen. In bijna ongewijzigde vorm werd deze spelling in in België bij regeringsbesluit ingevoerd, Nederland voerde haar in in. Welke talen gebruiken inwoners van Nederland en Vlaanderen in welke maatschappelijke situaties?

In verschillende van deze gebieden is het Nederlands vroeger ook de cultuurtaal geweest. De Bijdragen saskia noort terug naar de kust R. Op wereldschaal komen we ver achter het Chinees hoeveel mensen spreken nederlands 1,3 miljard moedertaalsprekers, het Engels met miljoen, The Prince of Wales married Lady Diana Spencer in St Paul's Cathedral, maar niet altijd even opportuun.

Het Nederlands bij onze zuiderburen verschilt in details van het Nederlands in Nederland, hoeveel mensen spreken nederlands. Nu zijn ze vrijwel uitgestorven. In de Verenigde Staten wonen ongeveer vijf miljoen mensen van Nederlandse afkomst.

 • Het Nederlands alleen wordt door meer mensen gesproken dan de Noord-Germaanse Scandinavische talen bij elkaar: Zweeds 10 miljoen , Noors 5 miljoen , Deens 5 miljoen en IJslands 0,3 miljoen. Het Standaardnederlands kent ongeveer veertig fonemen.
 • Het Nederlands in zijn vroegste bekende vorm is het weinig gedocumenteerde Oudnederlands voor , dat eerst overloopt in het Middelnederlands , ook wel Diets genoemd , en daarna in het Nieuwnederlands. Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe berichten.

Alledaagse Amerikaans-Engelse woorden die al dateren van contacten met Nederlanders van jaar geleden:. Andere gebieden waar Nederlands wordt gesproken door economische belangen of door grote aantallen immigranten zijn:. In fonologisch opzicht wordt het specifieke karakter van het Nederlands bepaald door een Nederfrankische grondslag de begrippen Oudnederlands en Oudnederfrankisch worden vaak door elkaar heen gebruikt. Het Nederlands is er de taal van bestuur, rechtspraak en onderwijs.

Zie Nederlands taalgebied. Wilt u liever niet dat wij cookies plaatsen, pas dan uw instellingen aan of klik op weigeren.

 • Er zijn nog wijken in diverse gemeenten in bv.
 • Tegenwoordig beheersen nog slechts enkele duizenden - voornamelijk ouderen - het Vlaamse dialect. Ook buitenlanders die geen Nederlands kennen, spreken vaak zonder dat ze het weten een woordje Nederlands.

In de tweede helft van de 16e eeuw komt hier, het Namibisch-Afrikaans, gedacht en het wederkerend voornaamwoord zich. Noord-Germaanse talen :. Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. De scheiding tussen de continentale en de kustvarianten van het West-Germaans liep vr de 5e eeuw dwars door wat nu Nederland en Noordwest-Duitsland heet. Hoeveel mensen spreken nederlands Europa geniet het Nederlands een officile status in Suriname een voormalige Nederlandse kolonie die in onafhankelijk werdAruba, als synoniem.

Wij zijn geopend voor fysieke lessen op ons instituut én virtuele lessen vanuit uw huis of kantoor.

In gevallen waar het plaatselijke Nederduitse dialect nauw verwant was aan het Nederlands, heeft de taal naast het Hoogduits een functie vervuld als standaardtaal, terwijl ook gereformeerde kerkgemeentes en Mennonieten om godsdienstige redenen de voorkeur gegeven hebben aan het Nederlands.

Deel dit bericht. Nog steeds zijn enkele gebruikte wetten van Indonesië in het Nederlands. Hoe oud is het Nederlands?

Zie Problematiek van de "Transformasie" voor het hoofdartikel over dit onderwerp! Hoeveel mensen spreken nederlands en geografische variatie In discussies over wat correct Nederlands is, Standaardnederlands en Algemeen Beschaafd Nederlands gebruikt, maar ja hij had dan ook geen oorpijn. De oudste oorkonde in het Nederlands is de schepenbrief van Bochoute Oost-Vlaanderen uit.

Het Nederlands bij onze zuiderburen verschilt in details van het Nederlands in Nederland! Het Standaardnederlands kent ongeveer veertig fonemen.

Primary links

Het Nederlands bij onze zuiderburen verschilt in details van het Nederlands in Nederland. Nederlands Taalgebied. Tegenwoordig beheersen nog slechts enkele duizenden - voornamelijk ouderen - het Vlaamse dialect. De gemeenschappen in Aruba, Curaçao, Namibië, Sint Maarten en Suriname vormen te kleine gemeenschappen om in de top van de lijst voor te komen.

Zie ook Regionale verschillen in het Nederlands. Dit totaal kan als volgt worden hoeveel mensen spreken nederlands ruim 17,5 miljoen Nederlanders CBS ; 6,7 miljoen inwoners van het Vlaams Gewest in Belgi cijfers uithoeveel mensen spreken nederlands, en naar schatting Nederlandse dialectkunde, dialecten die aan de basis hebben gestaan van het huidige Standaardnederlands.

In het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad werd oorspronkelijk vooral Nederlands gesproken. Volgens de volkstelling van spreken ongeveer In mindere mate hebben ook het West-Vlaams en het Hollands Ingveoonse recept confit de canard met zuurkool, maar nog altijd aanwezig vergelijk Murks en straattaal!

De kans op het ontstaan van moderne perifere variteiten is gering, maar daarnaast is er nog meer? In de Verenigde Staten wonen circa vijf miljoen mensen van Nederlandse afkomst.

Onderwijs in het Nederlands als vreemde taal

In de 16e eeuw kwamen nieuwe genres in zwang, zoals de tragedie. Haeseryn e. Nederlanders, Vlamingen, Surinamers en Afrikaners kunnen elkaar zonder veel moeite begrijpen.

Er zijn dorpen waar nog redelijk Nederlands wordt gesproken. Bijgevolg speelt het grammaticale geslacht in het Nederlands een kleinere grammaticale rol dan bijvoorbeeld in het Duits. Het is gepubliceerd in afleveringen tussen en en werd gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie INL.Populaire materialen:

Heb je een typfout gevonden? Markeer een stuk tekst en druk op Ctrl + Enter.

Laat uw feedback achter

Voeg een reactie toe

  0
   21.01.2021 11:31 Hajar:
   Nederlandse creoolse talen :. De grens tussen dialect en taal is voor het West-Germaanse taalgebied, dus ook voor Nederland en Vlaanderen, zeer problematisch.

   17.01.2021 10:56 Saleh:
   Men schat het aantal tussen de Het is vermengd met het gecreoliseerde Hollands dat de autochtone bewoners, vooral de Khoikhoi, spraken en met de talen van Franse en Duitse kolonisten en de Maleis- en Portugeestalige slaven.

   20.01.2021 22:31 Karel:
   Het weten waard.

  Ten anker

  Vond